Wednesday, 14 December 2011

Cara Menenangkan Diri

Dalam hidup ini semua orang pasti akan diuji, dengan ujian kita akan lebih berfikiran matang dan dewasa. Namun sejauh mana kita dapat menghadapi dugaan itu. Azim sendiri tak pernah terlepas dari dugaan, and the latest one, Azim baru dapat tahu yang for all this time yang Azim ingat Azim dah bebas dan tenang keluar dari masalah yang pernah membelenggu hidup Azim selama 2 semester rupa-rupanya belum berakhir. Bukan senang untuk Azim mulakan sebuah hidup baru dengan meninggalkan kenangan yang pernah Azim dan sahabat Azim itu sendiri cipta bersama. Usaha tangga kejayaan, dan akhirnya Azim dapat juga melupakan even agak sukar pada awalnya. Namun sampai satu malam Azim dapat tahu yang dia setiasa mengikuti or in the other word macam spy everythings yang Azim buat. Azim tak pernah kisah kalau dia nak ambil peduli atau tak tapi dia siap sindir orang yang rapat dengan Azim seolah-olah dia tak dapat terima yang Azim ada kawan lain. Adakah dia cuba menyakitkan hati Azim dengan cara menyakiti hati kawan rapat azim yang juga kawan biasa dia. Jika benar dia nak berbaik bukan ini caranya. Masih terngiang ayat dari dia yang suruh Azim pergi "mam" (mampus la tu maksudya) tapi kenapa sekarang dia buat macam ini. What you guys think?? What does he want actually?? Hmm...

Now, Azim nak share tips untuk tenangkan diri, yang boleh korang practice kan. Hope it gonna helps you guys.

1. Minum Teh
Kajian membuktikan yang teh mampu menenangkan fikiran kita. Bila kita minum teh, hormon marah dan tekanan kita akan menurun. (dapatlah berfikir dengan tenang dan rasional).

2. Urutan
Urut bahagian antara ibu jari dan telunjuk selama 20 hingga 30 seconds. (tak payah susah nak cari massage chair kat campus guna jari pun boleh)

3. Coklat
Rasa coklat dapat membuat korang punya blood vessel expend, so tiadalah blood pressure. Pilih dark chocolate compared to milk chocolate. (tapi bagi Azim cadbury tetap di hati ahaha)

4. Youtube
Hmm... buka website youtube, cari video kelakar yng boleh buat korang ketawa. Ini dapat menurunkan hormon stress korang.

5. Tidur
Dapatkan rehat secukupnya. (tapi jangan terlebih sudah pula)

6. Makanan Sihat
Menurut kajian, orang yang didalam tubuh badannya mengandungi zat EPA dn DHA Omega-3 yang tinggi akan hidup lebih bahagia. (pasni makan sardine jelah ahhaha)

Sunday, 11 December 2011

Selembut Hati Ibu, Seikhlas Hati Ayah.

Hari ini pagi-pagi lagi my mom dah kejutkan..more or less macam inilah "Jim..Jim..bangun dah pukul berapa ni..nanti dapat tiket bas lambat" Sedangkan keempukkan tilam dan kedinginan suhu dalam bilik itu membuatkan Azim sendiri tak rela menyedarkan dirinya yang bakal melalui perjalanan selama 3jam dari JB ke Segamat. namun naluri ibu membuatkan my mom tak pernah berhenti menyedarkan anaknya dari lena. Sudah bangun dan bersiap, terdengar teriakan soalan dari perempuan awal 40an dari dapur "Jim..nak bawa apa tak balik nanti lapar, dahlah tak sempat nak makan" memang soalan itu sudah ditanyakan sejak semalam namun tidak Azim berikan kata putus..aduh mulianya hati seorang ibu. ketika membungkuskan makanan iaitu nasi dan lauk my mom bertanya lagi "Jim..cukup tak" sedangkan bagi Azim melihatkan makanan itu ternyata lebih dari cukup..mulianya hati seorang ibu. sebelum berangkat azim memeriksa barang-barang yang bakal dibawa, dibuka beg makanan tadi aduh mulianya hati seorang ibu apabila melihat bukan saja nasi yang awal tadi tetapi beberapa makanan lain. My dad menunggu dihalaman rumah, menurut kata mak Azim tadi, dia cuma akan hantar ke sebuah perhentian dan kemudian menaiki bas sendirian kerana ada urusan lain. Walaupun perkara itu semua sudah tahu my dad still keep on asking "nk turun kat mana??" memang pelik tapi Azim tetap mendiamkan diri kerana tak pernah peduli dimana-mana saja boleh. Dalam hujan lebat,sejuk mata tertumpu kearah setiap simpang that separate my dad's destination and mine. Hati bertanya kenapa my dad keep on track to my destination not his own destination?? Hati juga memberikan tafsiran sendiri maybe beliau akan turunkan Azim kat perhentian seterusnya. Namun hampa, setiap kali melalui perhentian sepanjang perjalanan Azim masih lagi tak diturunkan hinggalah sampai ke Terminal Larkin Sentral. Menghembus nafas lega, menghembur kata-kata dalam hati "inilah hati seorang ayah yang tak pernah mahu lihat anaknya susah". Ikhlasnya hati seorang ayah. Meninggalkan urusannya demi seoarang anak. Sedangkan aku belum tentu dapat memberikannya apa-apa.


p/s: Pernahkah korang hargai parents korang?? inilah masanya untuk tnyakan soalan itu pda diri korang.. pejamkan mata biarkan jawapn itu muncul naturally. cukupkah apa yang kita berikn selama ini dibandingkan dengan apa kita terima.

I LOVE MY PARENTS
Thank you for all your love Puan Asiah binti Yusof and En. Zainal Abiden bin Saat ( sekarang dah jadi datuk kan..congratezzz lol..)

Thursday, 1 December 2011

Mengapa Sahabat Itu Berharga

Dalam kehidupan kita dalam suasana kampus ni memang peneman atau orang yang paling rapat yang selalu ada untuk kita ialah sahabat. Azim juga tak terlepas untuk nature itu. Kali ni Azim nak bagitahu kat korang kenapa sahabat itu sangat diperlukan. Lebih-lebih lagi sebagai student yang jauh dari family. Let's chekidaut yo.

Pendengar Setia
Walau korang perlukan tempat nak mengadu dan bercerita sahabat memang boleh diharapkan. Walau cerita dan problem yang korang share tu dah berpuluh ibu juta kali korang bagitahu kat si sahabat. Si sahabat takkan pernah jemu mendengar dan memberi nasihat serta pelukkan mesra yang menenangkan.

Bergayut
Cuping telinga semakin panas, mata semakin mengantuk, namun tidak sesekali dia meletakkan telefon di saat korang berbual kosong dengannya, walaupun esok si sahabat ada class pagi.

Rahsia
Si sahabat tetap akan diam seribu bahasa biarpun ketika itu berita mengenai korang tersebar dan jadi perbualan (or lebih kepada materials untuk mengumpat hehehe) dikalangan teman-teman kerana si sahabat merupakan penyimpan rahsia yang terbaik!!

Putus Cinta
Salah satu cara untuk sembuhkan luka akibat putus cinta ni ada pada sahabat, spend time with your sahabat, luahkan segala ketidakpuasan hati korang, kalau nak nangis pun tak apa.

Lepak
Menjadi teman korang melepak di cafe berjam-jam sekadar berbual kosong mengenai hal remeh-temeh atau saja-saja nak tengok orang lalu lalang. (kalau korang takda sahabat boleh ke korang buat macam ni, nanti orang ingat gila pulak hahaha)

Be Yourself
Perasan atau tidak korang hanya akan jadi diri korang yang sebenar bila korang bersama dengan sahabat dan tiada perkara yang menyenangkan selain be yourself.


p/s: to all my bff, I love you so much. tQ for being there every time I need you.
There was an error in this gadget