Wednesday, 23 November 2011

Ada 2 Jam 30 Min

Since on that day was a holiday for whole Johor state bersempena Hari Keputeraan Sultan Johor, Azim pun cutilah sebab campus tempat Azim menuntut ilmu ni kat Johor. At night before that day, Azim dengan kawan-kawan dah planned nak keluar jalan-jalan.

Zul tengah beli tiket

Jadi pagi tu kitaorang pergilah terminal bas Segamat. Dalam kepala ada 2 suggestions pergi Kluang or Melaka, then untuk solve this dilemma, Azim tetapkan yang decision depended on masa tiket tu. Finally, kitaorang pergi ke Melaka.(first time jalan-jalan jauh naik bas, saje nak uji bakat..eh bakat pulak..uji capability la)

Kat jejantas ni
Sampai dekat Melaka around 2pm (happy sebab ambil mase 1jam 30min) terus pergi cari tiket balik. Lepas dah penat mencari macam cari harta karun (dah la Azim, nampak sangat tipu tu), tiket yang ada cuma pada pukul 4:30pm. Memang hampa sebab kitaorang cuma ada 2jam 30min saja untuk merayap. Jadi tanpa membuang masa kitaorang memulakanlah akitiviti jalan-jalan kitaorang (tak jalan-jalan sangat tapi macam explorace ada la). Motif utama sebenarnya Azim yang nak beli barang keperluan yang tak cukup. So, kitaorang shopping la kat Tesco. Sebelum sampai Tesco tu kena lalu jejantas (wah!! kuat gile angin..best..best).

Tesco yang dimaksudkan

one of my friend


  
Rehat sebentar bersama Kit Kat


Lepas beli barang and nak keluar dari Tesco masih ada 1jam lagi. So, kitaorang pergi semula ke Melaka Sentral (tempat kitaorang turun dari bas or terminal bas). Beli tiket balik, then jalan-jalan dalam Melaka Sentral tu (tak ada apa yang menarik tapi untuk habiskan masa  boleh la kan...). Pergi makan then 4:20pm berdiri depan kedai jeruk tunggu bas (sampai ada worker kat situ pelik, bukan nak beli pun nak elak sunlight je hahaha). Naik bas then bye bye Melaka, sampai Segamat at 6:30pm. (Aik pelik pulak 2 jam).

Tuesday, 22 November 2011

Tips Semester Baru

Hah!! Dah mula semester baru ni kan. Mesti ada yang berkobar-kobar semangat dan tak kurang juga ada yang kurang bersemangat ( mungkin sebab tak puas lagi cuti). Apa kata untuk semester baru ini kita berubah ke arah positif. Azim ada beberapa tips nak bagi or in the other words, Azim nak share tips yang boleh membantu or maybe inspirasi untuk memulakannya.

1. GET READY

Bermula saja semester baru, sudah pasti ada new subjects. Jadi apa kata korang ambil tahu asas subject tersebut. Pasti korang takkan blur pada hari pertama belajar subject itu. Then, buat time table for the whole semester. Nanti tak ada lah korang terlepas mana-mana class. (melainkan korang sengaja mhuwawawa).





2. BAJET OH! BAJET

Yes!! Duit dah masuk. Eh..eh.. tunggu dulu. Sebelum korang mula menggunakan duit tersebut, lebih baik korang buat bajet dulu. Dahulukan keperluan dan bukannya kemahuan. Ambil pengajaran dari semester-semester yang lepas. Spend your money wisely.





3. JADI RAJIN
Malasnya nak basuh baju (eleh kau pun sama kan Azim), bilik berselerak, malas cuci cawan and pinggan lepas guna? If semua ini ada pada korang lebih baik korang buang sifat buruk tu. Ingat!! Korang bukan tinggal bersendirian dalam dunia kampus ni. Tunjukkan yang korang pun pandai menguruskan diri. Bila korang selesa, nak study pun senang.

4. DUGAAN
Dalam menuntut ilmu ni kita mesti diuji. Sebagai contoh subjek yang tak diminati. Jangan sesekali give up, ambil ia sebagai pengalaman yang pasti akan mengajar kita erti kehidupan. Jangan mengalah, fikir sejenak mengapa korang ada disitu. Yes, because you're the chosen one, so grab the opportunity given to you. 

5. HUBUNGAN
Masalah perselisihan faham mungkin akan menganggu korang dan mungkin juga menganggu pelajaran korang. So, sebelum masalah baru timbul, selesaikan dahulu masalah yang lalu. Bawa berbincang tentang apa juga perkara yang timbul. Pasti korang tak mahu ada cela pada perjalanan hidup yang indah di kampus. Tiada siapa yang rugi jika korang dulu yang menjernihkan keadaan.

Monday, 21 November 2011

First Day in Semester 5

Penat tapi excited pada hari pertama dalam semester yang baru saja bermula ni. Perkara yang paling nak tahu sangat mestilah siapa gerangan lecturer yang bakal mengajar for every subject. Tak semua student excited sebab yang datang class pun tak ramai mungkin sebab esok cuti untuk negeri Johor. Ada juga kawan yang ter'over' excited, class at 8pm but they came at 8am..hahaha..tapi tak boleh nak salahkan diaorang semua sebab before this memang tak pernah ada class malam..macam macam hal hari pertama ni..jumpa kawan kawan seperjuangan yang dah lama tak jumpa. (Sebulan lebih je kot, over la kau)

Setakat ni, lecturer semua okay even untuk satu subject tadi cuma 2 orang student je yang datang but class still go on seperti biasa (rugilah pada classmates yang tak datang tadi). Conclusion untuk class hari ini boleh dikatakan "biasa-biasa je".


try you all guess apa I dapat?? (I like walaupun it wrapped dengan newspaper)

Azim dapat present dari best friend, pagi tadi dia datang bilik. I didn't expected that dia letak present tu together with iron yang Azim pesan untuk iron baju. Pada yang tak tahu present tu sempena birthday Azim pada 3 hari lepas. Thank you, Pakcik!! Love you. (called him Pakcik sebab suara dia macam my uncle) :P  

Sunday, 20 November 2011

The New Brand Blog

Hey guys, memandangkan Azim sekarang sedang cuba untuk mengubah kehidupan yang lebih bermakna wujudlah sebuah blog baru yang lebih bermakna seperti memberi sebuah kehidupan baru. Dalam blog kali ini Azim tetap akan menceritakan kehidupan Azim lalui namun yang berbezanya ialah memandangkan Azim seorang pelajar yang mengamalkan gaya hidup sebagai seorang pelajar, Azim akan selitkan sedikit tips dan apa saja info yang Azim rasa dapat membantu anda semua. Diharap blog baru ini dapat memberi sedikit faedah kepada remaja seusia Azim. Title untuk blog ini ialah "HIS Story". 

Jangan lupa untuk follow blog ini dan like fan page HIS Story. Semoga kehidupan baru ini lebih menarik.
There was an error in this gadget