Friday, 13 April 2012

Story Of Us

Hmm dah lama gila tak update blog ni. Tapi hari ni rasa rajin pula. Mungkin sebab kebosanan menjalani hari hari intersesi yang membuatkan Azim banyak masa terluang. Entry kali ini bertajuk "Story of Us" di tujukan kepada someone. Maybe hanya teman rapat Azim saja yang mengetahui cerita ini. Story of Us ini merupakan tajuk kepada lagu Taylor Swift. Setiap lagu dia menceritakan kisah kehidupan Azim. Mungkin kebetulan tapi seronok bila ada yang mengalunkan cerita kehidupan kita dengan melodi yang merdu. Thanks Taylor!! hahaha.. Dalam lagu inilah apa sebenarnya ada dalam lubuk hati Azim nak bagitahu kat dia. Bila kami akan berbaik tak tahulah.

Story of Us

I used to think one day we'd tell story of us,
How we met and the sparks flew instantly,
And people would say they're the lucky ones

I used to know my place was a spot next to you,
Now I'm searching the room for an empty seat,
Cause lately I don't even know what page you're on,

Oh, a simple complication,
Miscommunications lead to fallout,
So many things that I wish you knew,
So many walls up that I can't break through,

Now I'm standing alone in a crowded room,
And we're not speaking,
And I'm dyin' to know,
Is it killing you like it's killing me?
I don't know what to say since a twist of fate,
When it all broke down,
And the story of us looks like a tragedy now,

How'd we end up this way?
See me nervously pulling at my clothes and try to look busy,
And you're doing your best to avoid me
I'm starting to think one day I'll tell the story of  us,
Of how I was losing my mind when I saw you here,
But you held your pride like you should have held me,
Oh I'm scared to see the ending why are we pretending this is nothing,
I'd tell you I miss you but I don't know how,
I've never heard silence quite this loud.

This is looking like a contest,
Of who can act like they care less,
But I liked it better when you were on my side.
The battle's in your hands now,
But I would lay my armor down,
If you say you'd rather love than fight.

So many things that you wish I knew,
But the story of us might be ending soon.

## Dear friend, I love You.
 =last month of a year=

Wednesday, 14 December 2011

Cara Menenangkan Diri

Dalam hidup ini semua orang pasti akan diuji, dengan ujian kita akan lebih berfikiran matang dan dewasa. Namun sejauh mana kita dapat menghadapi dugaan itu. Azim sendiri tak pernah terlepas dari dugaan, and the latest one, Azim baru dapat tahu yang for all this time yang Azim ingat Azim dah bebas dan tenang keluar dari masalah yang pernah membelenggu hidup Azim selama 2 semester rupa-rupanya belum berakhir. Bukan senang untuk Azim mulakan sebuah hidup baru dengan meninggalkan kenangan yang pernah Azim dan sahabat Azim itu sendiri cipta bersama. Usaha tangga kejayaan, dan akhirnya Azim dapat juga melupakan even agak sukar pada awalnya. Namun sampai satu malam Azim dapat tahu yang dia setiasa mengikuti or in the other word macam spy everythings yang Azim buat. Azim tak pernah kisah kalau dia nak ambil peduli atau tak tapi dia siap sindir orang yang rapat dengan Azim seolah-olah dia tak dapat terima yang Azim ada kawan lain. Adakah dia cuba menyakitkan hati Azim dengan cara menyakiti hati kawan rapat azim yang juga kawan biasa dia. Jika benar dia nak berbaik bukan ini caranya. Masih terngiang ayat dari dia yang suruh Azim pergi "mam" (mampus la tu maksudya) tapi kenapa sekarang dia buat macam ini. What you guys think?? What does he want actually?? Hmm...

Now, Azim nak share tips untuk tenangkan diri, yang boleh korang practice kan. Hope it gonna helps you guys.

1. Minum Teh
Kajian membuktikan yang teh mampu menenangkan fikiran kita. Bila kita minum teh, hormon marah dan tekanan kita akan menurun. (dapatlah berfikir dengan tenang dan rasional).

2. Urutan
Urut bahagian antara ibu jari dan telunjuk selama 20 hingga 30 seconds. (tak payah susah nak cari massage chair kat campus guna jari pun boleh)

3. Coklat
Rasa coklat dapat membuat korang punya blood vessel expend, so tiadalah blood pressure. Pilih dark chocolate compared to milk chocolate. (tapi bagi Azim cadbury tetap di hati ahaha)

4. Youtube
Hmm... buka website youtube, cari video kelakar yng boleh buat korang ketawa. Ini dapat menurunkan hormon stress korang.

5. Tidur
Dapatkan rehat secukupnya. (tapi jangan terlebih sudah pula)

6. Makanan Sihat
Menurut kajian, orang yang didalam tubuh badannya mengandungi zat EPA dn DHA Omega-3 yang tinggi akan hidup lebih bahagia. (pasni makan sardine jelah ahhaha)

Sunday, 11 December 2011

Selembut Hati Ibu, Seikhlas Hati Ayah.

Hari ini pagi-pagi lagi my mom dah kejutkan..more or less macam inilah "Jim..Jim..bangun dah pukul berapa ni..nanti dapat tiket bas lambat" Sedangkan keempukkan tilam dan kedinginan suhu dalam bilik itu membuatkan Azim sendiri tak rela menyedarkan dirinya yang bakal melalui perjalanan selama 3jam dari JB ke Segamat. namun naluri ibu membuatkan my mom tak pernah berhenti menyedarkan anaknya dari lena. Sudah bangun dan bersiap, terdengar teriakan soalan dari perempuan awal 40an dari dapur "Jim..nak bawa apa tak balik nanti lapar, dahlah tak sempat nak makan" memang soalan itu sudah ditanyakan sejak semalam namun tidak Azim berikan kata putus..aduh mulianya hati seorang ibu. ketika membungkuskan makanan iaitu nasi dan lauk my mom bertanya lagi "Jim..cukup tak" sedangkan bagi Azim melihatkan makanan itu ternyata lebih dari cukup..mulianya hati seorang ibu. sebelum berangkat azim memeriksa barang-barang yang bakal dibawa, dibuka beg makanan tadi aduh mulianya hati seorang ibu apabila melihat bukan saja nasi yang awal tadi tetapi beberapa makanan lain. My dad menunggu dihalaman rumah, menurut kata mak Azim tadi, dia cuma akan hantar ke sebuah perhentian dan kemudian menaiki bas sendirian kerana ada urusan lain. Walaupun perkara itu semua sudah tahu my dad still keep on asking "nk turun kat mana??" memang pelik tapi Azim tetap mendiamkan diri kerana tak pernah peduli dimana-mana saja boleh. Dalam hujan lebat,sejuk mata tertumpu kearah setiap simpang that separate my dad's destination and mine. Hati bertanya kenapa my dad keep on track to my destination not his own destination?? Hati juga memberikan tafsiran sendiri maybe beliau akan turunkan Azim kat perhentian seterusnya. Namun hampa, setiap kali melalui perhentian sepanjang perjalanan Azim masih lagi tak diturunkan hinggalah sampai ke Terminal Larkin Sentral. Menghembus nafas lega, menghembur kata-kata dalam hati "inilah hati seorang ayah yang tak pernah mahu lihat anaknya susah". Ikhlasnya hati seorang ayah. Meninggalkan urusannya demi seoarang anak. Sedangkan aku belum tentu dapat memberikannya apa-apa.


p/s: Pernahkah korang hargai parents korang?? inilah masanya untuk tnyakan soalan itu pda diri korang.. pejamkan mata biarkan jawapn itu muncul naturally. cukupkah apa yang kita berikn selama ini dibandingkan dengan apa kita terima.

I LOVE MY PARENTS
Thank you for all your love Puan Asiah binti Yusof and En. Zainal Abiden bin Saat ( sekarang dah jadi datuk kan..congratezzz lol..)
There was an error in this gadget